W artykule poruszamy jego zalety dwutlenku chloru, mechanizmy działania oraz zastosowania w różnych sektorach gospodarki.
Dwutlenek chloru, czyli ClO2, to związek chemiczny, który znajduje zastosowanie w procesach uzdatniania wody. Jest on często używany ze względu na swoje właściwości dezynfekujące. Jego zastosowanie było już znane w latach czterdziestych poprzedniego wieku. Wykorzystywano go głównie do zwalczania substancji organicznych z wody oraz w celu utlenienia związków manganu. Dziś ma szersze zastosowanie, które zostanie opisane poniżej.
Dwutlenek chloru ClO2 ma formę gazu, o charakterystycznym zielono-żółtym kolorze. Bardzo dobrze rozpuszcza się w wodzie.
Działanie ClO2 polega na utlenieniu mikroorganizmów we wstępnych fazach uzdatniania wody zapobiegając ich rozwojowi. Silne działanie utleniające polega na niszczeniu bakterii, glonów oraz innych mikroorganizmów przez uszkodzenie ich błon komórkowych, a także zakłócenie procesów metabolicznych. Prowadząc do ich zniszczenia lub dezaktywacji.
Właściwości dezynfekujące dwutlenku chloru są możliwe już przy niskim stężeniu równym 0,1 g/m3.
Dwutlenek chloru znajduje zastosowanie w dezynfekcji wody pitnej w sektorze komunalnym.
Może być wykorzystywany do uzdatniania wody przemysłowej m.in. w branży spożywczej – dezynfekuje wodę używaną do przetwarzania żywności, co zapewnia bezpieczeństwo produktów spożywczych. W branży papierniczej, farmaceutycznej i kosmetycznej utrzymuje wysoką jakość wody technologicznej.
Podczas oczyszczania ścieków eliminuje zanieczyszczenia organiczne oraz metale ciężkie.
W basenach rekreacyjnych oraz dużych instalacjach wodnych dezynfekuje wodę utrzymując normy Głównego Inspektoratu Sanitarnego.
W branży hotelowej dwutlenek chloru jest używany do dezynfekcji systemów rurowych. Przenikając przez warstwy mikroorganizmów zapobiega tworzeniu się biofilmu na ścianach rur. W systemach wodociągowych hotelu ważne jest pozbycie się bakterii Legionella. Są one często odporne na różne środki dezynfekujące. Woda w hotelu musi spełniać przepisy dotyczące wody pitnej. Dlatego ważny jest ciągły pomiar oraz dozowanie odpowiedniego środka, na który bakterie Legionella nie są odporne. Dwutlenek chloru znajduje tutaj świetne zastosowanie w dezynfekowaniu wody.
Dwutlenek chloru w porównaniu do innych utleniaczy np. chloru (Cl2) może być skutecznie używany już przy niskich stężeniach. Cechuje go też mniejsza reaktywność w stosunku do innych związków organicznych w wodzie. Nie ma tendencji do tworzenia szkodliwych pochodnych chloru np. trihalometanów. Nie ulega on również reakcji z amoniakiem. ClO2 jest skutecznym środkiem utleniającym, który działa niezależnie od pH i temperatury. Przy wykorzystywaniu podchlorynu sodu reakcja utlenienia wiąże się z obniżeniem alkaliczności wody. Używanie dwutlenku chloru zwiększa trwałość dezynfekcji w wodzie w porównaniu do innych utleniaczy.
Dwutlenek chloru to nowoczesny środek stosowany do uzdatniania wody w wielu sektorach przemysłu oraz w gospodarce komunalnej. Poprawia jakość wody poprzez utlenienie związków organicznych, minimalizuje zagrożenia mikrobiologiczne i chemiczne. Stanowi on świetne rozwiązanie, wyróżniając się na tle innych substancji dezynfekujących.