Pompy ślimakowe Wangen w przemyśle spożywczym - Ekopomp
/ autor: ekopomp / 24.03.2025

Zastosowanie pomp ślimakowych w przemyśle spożywczym

Na przykładzie sałatki majonezowej z warzywami przybliżamy zastosowanie pomp ślimakowych w przemyśle spożywczym.

  1.     Specjalistyczna konstrukcja pomp ślimakowych WANGEN TWIN NG
  2.     Jak działają pompy dwuślimakowe?
  3.     Korzyści płynące z zastosowania pomp ślimakowych WANGEN w produkcji spożywczej
  4.     Podsumowanie

Pompy WANGEN z serii TWIN NG 104 ustanowiły przełom w transporcie produktów spożywczych, zwłaszcza tych wrażliwych na zmiany struktur. Przykładem takiego produktu może być wszystkim dobrze znana sałatka majonezowa.

Specjalistyczna konstrukcja pomp ślimakowych WANGEN TWIN NG

Pompy serii TWIN NG dzięki specjalnej konstrukcji wrzecion oraz odpowiedniemu nachyleniu zapobiegają zmianom konstrukcji (zgniataniu) składników podczas pompowania. Każdy składnik – czy to pokrojona marchewka, ogórek czy nawet groszek – są odpowiednio transportowane, nie tracąc swojej struktury, wyglądu i walorów smakowych.

Specjalistyczna konstrukcja pompy śrubowej (ślimakowej) ma kluczowe znaczenie dla aspektów wizualnych pompowanego produktu oraz do utrzymania jego wartości odżywczych.

Jak działają pompy dwuślimakowe?

Sałatka majonezowa jest wprowadzana do pompy przez szeroki lej. Ważnym elementem systemu wprowadzania medium jest wąż DN50 z zaworem wylotowym, który przymocowany jest do poziomego kołnierza wylotowego. Dzięki bardzo dobrej współpracy grawitacji razem z podajnikiem ślimakowym w leju możemy uzyskać równomierne podawanie elementów sałatki do pompy.

Za sprawą dokładnych obliczeń strat ciśnienia w wężu oraz tej konstrukcji pompa działa z wysoką efektywnością.

Korzyści płynące z zastosowania pomp ślimakowych WANGEN w produkcji spożywczej

Pompy dwuślimakowe WANGEN są idealnym rozwiązaniem do transportowania wrażliwych konstrukcyjnie produktów spożywczych. Dzięki specjalistycznemu podejściu oraz technologii, pompy umożliwiają zachowanie kształtu i jędrności składników podczas pompowania, np. sałatki majonezowej. Jest to dosyć ważne przy tego typu produktach z racji tego, że gdyby produkty uległy zniszczeniu, zawarty w niej majonez wchłonąłby kolor, np. marchewki, co nie wyglądałoby apetycznie.

Pompa ślimakowa Wangen Twin NG
Pompa ślimakowa Wangen Twin NG

Dzięki wykonaniu z higienicznych materiałów, pompy dwuślimakowe WANGEN są odpowiednie do przemysłu spożywczego, gdzie zachowanie najwyższych standardów higieny jest jednym z najważniejszych elementem tego sektora przemysłu.

Podsumowanie

Pompy dwuślimakowe sprawdzają się wszędzie tam, gdzie potrzebne jest przetransportowanie medium przy zachowaniu jego kształtów oraz właściwości, a nie zmielenie go na papkę. Szeroki zakres prędkości obrotowych, od 100 do 4000 obr./min, sprawia, że pompy te są niezwykle wszechstronne i mogą być dostosowane do różnorodnych potrzeb przemysłowych. Wydajność pomp WANGEN TWIN NG sięga nawet 200 m³/h, a temperatura pracy wynosi maksymalnie +130°C.

Dodatkowo konstrukcja pomp ślimakowych do przemysłu spożywczego minimalizuje tzw. martwą przestrzeń, co ułatwia czyszczenie urządzenia i zapewnia jeszcze wyższy poziom higieny w procesie produkcji.