Pompy spożywcze

Pompy AODD

Debem FOODBOXER 100

Pompy AODD

Debem FOODBOXER 150

Pompy AODD

Debem FOODBOXER 251

Pompy AODD

Debem FOODBOXER 30

Pompy AODD

Debem FOODBOXER 50

Pompy AODD

Debem FOODBOXER 502

Pompy AODD

Debem FOODBOXER 80

Pompy do wody czystej

Mencarelli EL

Pompy do wody brudnej

Mencarelli G

Kategoria pomp spożywczych obejmuje pompy przeznaczone dla przemysłu spożywczego oraz przemysłu kosmetycznego, spełniające wszelkie warunki związane z pompowaniem i tłoczeniem produktów żywnościowych oraz cieczy wymagających higieniczności. W oferowanej grupie pomp do celów spożywczych znajdują się m. in. pompy higieniczne z elastycznym wirnikiem, pompy beczkowe, pompy membranowe, pompy perystaltyczne, pompy śrubowe, pompy magnetyczne.

Certyfikacja pomp spożywczych

Pompy spożywcze odgrywają kluczową rolę w produkcji artykułów spożywczych. Wszystkie urządzenia, w tym elementy, które mają bezpośredni kontakt z pompowanym medium, powinny być dopuszczone do kontaktu z żywnością oraz posiadać odpowiednie certyfikaty. Globalnie nadawane są one przez Food and Drug Administration (amerykański certyfikat FDA), natomiast w Polsce istnieje możliwość otrzymania atestu wydanego przez Państwowy Zakład Higieny (PZH).

Pompy spożywcze a normy sanitarno-higieniczne

Pompy spożywcze (pompy higieniczne) muszą również spełniać surowe normy higieniczne i normy bezpieczeństwa, aby zapewnić ochronę przed zanieczyszczeniami. W dzisiejszych warunkach przemysłowych pompy spożywcze są projektowane z myślą o ułatwieniu procesu czyszczenia. To oznacza, że powinny być łatwe w demontażu, umożliwiając skuteczne mycie ręczne. Niektóre modele pomp spożywczych mogą być wyposażone w innowacyjne konstrukcje, które umożliwiają pełną automatyzację procesu mycia w ramach zamkniętego systemu CIP (ang. Cleaning In Place) lub posiadają konstrukcję umożliwiającą łatwy demontaż oraz mycie części, a w niektórych aplikacjach sterylizację.

Wykonanie materiałowe pomp do celów spożywczych

W przypadku pomp spożywczych wykonanie materiałowe jest jednym z kluczowych aspektów. Zazwyczaj do produkcji pomp spożywczych i pomp higienicznych stosuje się wysokiej jakości stal nierdzewną (AISI316 lub AISI304) o odpowiedniej grubości, która zapewnia trwałość i odporność na korozję. Pompy spożywcze występują również w wykonaniu z tworzyw sztucznych: teflonu (PTFE) – materiał ten jest często stosowany w elementach pomp spożywczych, które mogą mieć kontakt z agresywnymi substancjami lub wymagają łatwego czyszczenia czy z polipropylenu (PP) lub polietylenu (PE) – lekkich, odpornych na korozję materiałów, często stosowanych do przetwarzania produktów o niskiej agresywności.

Gdzie mogą być stosowane pompy spożywcze?

Pompy spożywcze są przeznaczone do przenoszenia produktów o różnej konsystencji i właściwościach, np. gęstość, lepkość czy zawartość cząstek. Pompy higieniczne z powodzeniem sprawdzają się w takich aplikacjach jak:

Kluczowe kryteria w doborze pompy do celów spożywczych

Odpowiednio dobrana pompa dla przemysłu spożywczego ma wpływ na cały proces produkcji oraz – co najistotniejsze – na jakość produktu końcowego. Przy wyborze pompy spożywczej w pierwszej kolejności zalecamy, aby:

Pompa spożywcza – dobór i dystrybucja

Oferujemy pompy dla przemysły spożywczego i branży kosmetycznej producentów ARO, Debem, Mencarelli, SandPiper, Lutz, Zuwa, Wangen i innych, posiadające certyfikat FDA, polskie atesty higieniczne. Duży wybór typów pomp spożywczych pod względem konstrukcyjnym oraz ich wykonania materiałowego pozwala nam dobrać najbardziej efektywne rozwiązania pompowe pod wskazaną aplikację.

W celu doboru technicznego pompy spożywczej skontaktuj się z naszymi doradcami technicznymi. Nasz zespół udzieli wszelkich informacji, doradzi w wyborze odpowiedniego materiału wykonania oraz typu pompy higienicznej oraz zapewni wsparcie techniczne na każdym etapie.