Pompy spożywcze

Kategoria pomp spożywczych obejmuje pompy przeznaczone dla przemysłu spożywczego oraz przemysłu kosmetycznego, spełniające wszelkie warunki związane z pompowaniem i tłoczeniem produktów żywnościowych oraz cieczy wymagających higieniczności. W oferowanej grupie pomp do celów spożywczych znajdują się m. in. pompy higieniczne z elastycznym wirnikiem, pompy beczkowe, pompy membranowe, pompy perystaltyczne, pompy śrubowe, pompy magnetyczne.

Certyfikacja pomp spożywczych

Pompy spożywcze odgrywają kluczową rolę w produkcji artykułów spożywczych. Wszystkie urządzenia, w tym elementy, które mają bezpośredni kontakt z pompowanym medium, powinny być dopuszczone do kontaktu z żywnością oraz posiadać odpowiednie certyfikaty. Globalnie nadawane są one przez Food and Drug Administration (amerykański certyfikat FDA), natomiast w Polsce istnieje możliwość otrzymania atestu wydanego przez Państwowy Zakład Higieny (PZH).

Pompy spożywcze a normy sanitarno-higieniczne

Pompy spożywcze (pompy higieniczne) muszą również spełniać surowe normy higieniczne i normy bezpieczeństwa, aby zapewnić ochronę przed zanieczyszczeniami. W dzisiejszych warunkach przemysłowych pompy spożywcze są projektowane z myślą o ułatwieniu procesu czyszczenia. To oznacza, że powinny być łatwe w demontażu, umożliwiając skuteczne mycie ręczne. Niektóre modele pomp spożywczych mogą być wyposażone w innowacyjne konstrukcje, które umożliwiają pełną automatyzację procesu mycia w ramach zamkniętego systemu CIP (ang. Cleaning In Place) lub posiadają konstrukcję umożliwiającą łatwy demontaż oraz mycie części, a w niektórych aplikacjach sterylizację.

Wykonanie materiałowe pomp do celów spożywczych

W przypadku pomp spożywczych wykonanie materiałowe jest jednym z kluczowych aspektów. Zazwyczaj do produkcji pomp spożywczych i pomp higienicznych stosuje się wysokiej jakości stal nierdzewną (AISI316 lub AISI304) o odpowiedniej grubości, która zapewnia trwałość i odporność na korozję. Pompy spożywcze występują również w wykonaniu z tworzyw sztucznych: teflonu (PTFE) – materiał ten jest często stosowany w elementach pomp spożywczych, które mogą mieć kontakt z agresywnymi substancjami lub wymagają łatwego czyszczenia czy z polipropylenu (PP) lub polietylenu (PE) – lekkich, odpornych na korozję materiałów, często stosowanych do przetwarzania produktów o niskiej agresywności.

Gdzie mogą być stosowane pompy spożywcze?

Pompy spożywcze są przeznaczone do przenoszenia produktów o różnej konsystencji i właściwościach, np. gęstość, lepkość czy zawartość cząstek. Pompy higieniczne z powodzeniem sprawdzają się w takich aplikacjach jak:

  • przepompowywanie płynów spożywczych o niskiej i wysokiej lepkości (soki owocowe, napoje, nektary, mleko, oleje spożywcze, syropy, miód, itp.),
  • przepompowywanie mas i past spożywczych (przecier pomidorowy, sosy, pasty do smarowania pieczywa, nadzienia do ciast),    
  • przepompowywania masy mięsnej, mikstur do marynowania i różnych mieszanek przy produkcji wędlin, kiełbas, konserw mięsnych oraz przy obróbce ryb,  
  • produkcja przetworów warzywnych, konfitur z kawałkami owoców,  
  • przemysł czekoladowy – do przepompowywania czekolady w różnych formach, w tym czekolady płynnej, polewy czekoladowej czy masy czekoladowej,       
  • przemysł mleczarski – do przepompowywania mleka, serwatki, jogurtów, serów czy innych produktów nabiałowych.           

Kluczowe kryteria w doborze pompy do celów spożywczych

Odpowiednio dobrana pompa dla przemysłu spożywczego ma wpływ na cały proces produkcji oraz – co najistotniejsze – na jakość produktu końcowego. Przy wyborze pompy spożywczej w pierwszej kolejności zalecamy, aby:

  • określić rodzaj pompowanego produktu (charakterystyka fizykochemiczna pompowanego medium) uwzględniając lepkość, temperaturę, zawartość stałych cząstek, 
  • określić aplikację i potrzeby – wyznaczyć wydajność, wymagane ciśnienie, czy pompa ma tłoczyć pod ciśnieniem, tryb pracy ciągły czy okresowy,
  • wybrać rodzaj zasilania (zasilanie elektryczne czy pneumatyczne),
  • określić potrzebną dokumentację i certyfikację (certyfikat FDA, atest PZH, inne),
  • sprawdzić możliwość współpracy pompy spożywczej z innymi urządzeniami, rodzaj sterowania pracą pompy higienicznej (młyny, miksery, filtry itp.),
  • dodatkowy osprzęt do podłączenia pompy spożywczej: węże, zawory, zasuwy.

Pompa spożywcza – dobór i dystrybucja

Oferujemy pompy dla przemysły spożywczego i branży kosmetycznej producentów ARO, Debem, Mencarelli, SandPiper, Lutz, Zuwa, Wangen i innych, posiadające certyfikat FDA, polskie atesty higieniczne. Duży wybór typów pomp spożywczych pod względem konstrukcyjnym oraz ich wykonania materiałowego pozwala nam dobrać najbardziej efektywne rozwiązania pompowe pod wskazaną aplikację.

W celu doboru technicznego pompy spożywczej skontaktuj się z naszymi doradcami technicznymi. Nasz zespół udzieli wszelkich informacji, doradzi w wyborze odpowiedniego materiału wykonania oraz typu pompy higienicznej oraz zapewni wsparcie techniczne na każdym etapie.

Wyświetlanie wszystkich wyników: 11

Shopping Cart