/ autor: ekopomp / 17.09.2019

Pompy w przemyśle spożywczym

Kategoria pomp spożywczych nie obejmuje konkretnego rodzaju pomp pod względem technologii. Odnosi się do ich wykonania materiałowego, które umożliwia pompowanie artykułów spożywczych. Oznacza to, że w grupie „pompy spożywcze” znajdują się różne typy pomp, spełniające klasyfikację pompy spożywczej. Znajdziemy tu pompy beczkowe, pompy membranowe, pompy śrubowe czy pompy spożywcze z elastycznym wirnikiem. Czym wyróżniają się pompy do przemysłu spożywczego i jakie są główne wymagania związane z ich zastosowaniem? Wyjaśniamy niżej.

  1. Wykonanie materiałowe pomp spożywczych
  2. Najważniejsze cechy konstrukcyjne pomp w przemyśle spożywczym
  3. Dobór i zastosowanie pomp dla przemysłu spożywczego
  4. Podsumowanie

Pompy spożywcze to produkty z różnych kategorii konstrukcyjnych pomp charakteryzujące się specjalnym wykonaniem materiałowym, które pozwala na kontakt z produktami żywnościowymi lub farmaceutycznymi. Specjalne wykonanie pomp jest wymagane zarówno dla gotowych produktów spożywczych, jak i również dla wszystkich półproduktów czy składników używanych w procesie produkcji.

Najczęściej wykorzystywanymi rodzajami pomp spożywczych są pompy krzywkowe, pompy śrubowe (w tym dwuśrubowe), pompy membranowe, pompy perystaltyczne, pompy wirowe lub pompy z wirnikiem elastycznym.

Wykonanie materiałowe pomp spożywczych

Wszystkie elementy pomp spożywczych muszą być wykonane z materiałów bezpiecznych, niereagujących (czyli nie wchodzących w reakcje chemiczne) z pompowanym medium. W większości wypadków jest to wysokiej jakości stal nierdzewna 316L, tworzywo PVDF lub PTFE.

Wszelkie materiały stosowane w branży spożywczej, które mają bezpośredni kontakt z żywnością, muszą posiadać odpowiednie atesty i certyfikaty. Globalnie takie dokumenty wydaje organizacja FDA (Food and Drug Administration), w Polsce takie certyfikaty przyznaje również PZH (Polski Zakład Higieny). Wspomniane certyfikaty mogą dotyczyć zarówno pojedynczych elementów wybranych rodzajów pomp spożywczych, jak i całych agregatów pompujących.

Najważniejsze cechy konstrukcyjne pomp w przemyśle spożywczym

Odpowiednie certyfikaty i trwałość zastosowanych materiałów w różnych rodzajach pomp spożywczych to nie jedyny wymóg w tego rodzaju aplikacjach przemysłowych. Pompy spożywcze powinny posiadać kilka podstawowych cech konstrukcyjnych.

Możliwość łatwego mycia i dezynfekcji

Podstawową cechą jest możliwość łatwego mycia i dezynfekcji pomp stosowanych w instalacjach spożywczych. Wymagane jest, aby pompy posiadały konstrukcję pozwalającą na łatwy dostęp do elementów mających bezpośredni kontakt z pompowaną substancją.

W wielu przypadkach pompy spożywcze umożliwiają mycie bez konieczności demontażu pompy w tzw. układach CIP (Cleaning In Place), a także niektóre zaawansowane rodzaje pomp spożywczych pozwalają na pełen serwis części roboczych pompy bez konieczności demontażu urządzenia z linii produkcyjnej. Jest to tzw. standard FSIP (Full Service in Place).

Przyłącza

Kolejnym wymogiem standardu spożywczego pomp przemysłowych jest odpowiedni rodzaj przyłączy zastosowany w pompie, umożliwiający szybkie i higieniczne połączenie pompy z instalacją. Rodzaj stosowanych przyłączy może się różnić w poszczególnych krajach, w Polsce najbardziej popularnymi standardami są przyłącza według normy DIN11851, SMS, Tri-Clamp oraz kołnierze wg. DIN.

Delikatne tłoczenie medium

Pompy spożywcze, oprócz odpowiedniego wykonania oraz certyfikacji, muszą posiadać wiele dodatkowych cech w zależności od procesu instalacji, w której są zamontowane, jak i samej gałęzi branży, w której są stosowane.

Do takich dodatkowych cech w większości rodzajach pomp spożywczych należy np. możliwość delikatnego transportowania pompowanego produktu, tak aby nie zaburzać jego struktury lub konsystencji.

Odporność na zmianę temperatury

W procesach produkcyjnych żywności często na poszczególnych etapach występują spore wahania temperatury produktu – pompy spożywcze muszą wykazywać odporność na duże zmiany temperatury medium.

Generowanie dużego podciśnienia

Zdolność wytwarzania dużego podciśnienia, aby zapewnić możliwość zasysania produktu, również jest częstym wymogiem pomp w przemyśle spożywczym.

Wytrzymałość materiałów konstrukcyjnych

Dodatkowo, każdy rodzaj pompy spożywczej powinien się charakteryzować wysoką odpornością materiałów na różne substancje chemiczne mogące pojawiać się w danych etapach produkcji spożywczej.

Dobór i zastosowanie pomp dla przemysłu spożywczego

Wszystkie wyżej wymienione cechy uwzględniane są przy doborze urządzenia. Zasada podczas doboru pompy jest prosta – pompa ma być bezpieczna i efektywna zarówno dla danej aplikacji, jak i tłoczonego medium. Szeroka i zróżnicowana gama pomp spożywczych pozwala na dobór najskuteczniejszego urządzenia.

Pompy spożywcze stosowane są w wielu aplikacjach. Spotykamy je np. w zakładach przetwórstwa spożywczego do pompowania soków, jogurtów, miodów, dżemów. Co więcej, urządzenia te wykorzystywane są również w aplikacjach gdzie tłoczone są warzywa, owoce, a nawet mięso. Znajdują zastosowanie w przemyśle farmaceutycznym, głównie przy procesach produkcji kosmetyków, żeli, maści leczniczych.

Jako dostawca profesjonalnych rozwiązań pompowych, oferujemy dobór pompy pod wskazaną aplikację spożywczą. W ofercie posiadamy różne rodzaje pomp spożywczych producentów Lutz, Debem, SEEPEX, SandPiper, NETZSCH, , Wangen, Zuwa oraz wielu innych.

Podsumowanie

Określenie „pompa spożywcza” dotyczy urządzeń o wielu indywidualnych cechach, które spełniają wymagania procesu produkcji żywności. Są to konstrukcje specjalne, wykorzystujące niekiedy najnowsze nowinki technologiczne w branży produkcji pomp przemysłowych. Wysoka jakość wykonania, niezawodność oraz bezpieczeństwo stosowania to główne cechy, jakie powinna spełniać pompa dedykowana dla branży spożywczej, farmaceutycznej czy kosmetycznej.