Kategoria pomp spożywczych nie obejmuje konkretnego typu pomp pod względem technologii. Odnosi się do ich wykonania materiałowego, które umożliwia pompowanie artykułów spożywczych. Oznacza to, że w grupie pompy spożywcze znajdują się różne typy pomp, spełniające klasyfikację pompy spożywczej. Znajdziemy tu pompy beczkowe, pompy membranowe czy pompy spożywcze z elastycznym wirnikiem.
Wykonanie materiałowe pomp spożywczych
Wszystkie elementy mające styczność z medium muszą być dopuszczone do kontaktu z żywnością. Materiał powinien być bezpieczny i nie może reagować z pompowanym medium. Jego reaktywność spowodowałaby zanieczyszczenie tłoczonej cieczy. Wobec czego, pompy stosowane w przemyśle spożywczym muszą posiadać odpowiednią certyfikację. Na świecie przyznaje je organizacja FDA (Food and Drug Administration), w Polsce zaś można uzyskać atest wydany przez Państwowy Zakład Higieny (PZH). Dodatkowym wymogiem jest łatwość czyszczenia – czy to ręcznego, czy w układzie zamkniętym. W przypadku pomp spożywczych sterylność musi być zachowana na najwyższym poziomie, by uniknąć jakiekolwiek skażenia produktu.
Delikatne tłoczenie medium
Kolejnym wymaganiem stawianym pompom spożywczym są możliwości i zdolności transportowania medium. W przypadku tłoczenia artykułów spożywczych istotną cechą pompy jest możliwość delikatnego transportu medium. Oznacza to, że pompa ma zdolność tłoczenia gęstych, lepkich mediów bez uszkodzenia struktury. Przykładem mogą być aplikacje, w których transportowany jest np. miód, dżem, śmietana, jogurty.
Dobór i zastosowanie pomp dla przemysłu spożywczego
Wszystkie wyżej wymienione cechy uwzględniane są przy doborze pompy. Znaczącym czynnikiem jest temperatura, która ma znaczący wpływ na właściwości fizyczne medium. Zasada podczas doboru pompy jest prosta – pompa ma być bezpieczna i efektywna zarówno dla danej aplikacji, jak i tłoczonego medium. Szeroka i zróżnicowana gama pomp spożywczych pozwala na dobór najskuteczniejszego urządzenia.
Pompy spożywcze stosowane są w wielu aplikacjach. Spotykamy je np. w zakładach przetwórstwa spożywczego do pompowania soków, jogurtów, miodów, dżemów. Co więcej, urządzenia te wykorzystywane są również w aplikacjach gdzie tłoczone są warzywa, owoce, a nawet mięso. Znajdują zastosowanie w przemyśle farmaceutycznym, głównie przy procesach produkcji kosmetyków, żeli, maści leczniczych.



